Algemeen

Om kinderen en tieners te ondersteunen in het ontwikkelen van hun eigen weerbaarheid en hen te leren op een waarderende manier naar zichzelf en elkaar te kijken biedt Maxxecure het programma Sta Sterk! aan.

Door te kijken naar authentieke karaktersterktes zijn mensen weerbaarder, ontwikkelen kinderen en jongeren meer veerkracht ten aanzien van pesten, drugsgebruik en depressiviteit. Sta Sterk! is afgestemd op leerlingen en docenten in het primair onderwijs tot aan het wetenschappelijk onderwijs.

Gekeken naar wetenschappelijke resultaten vanuit de positieve psychologie, is gebleken dat als je je richt op je sterke karaktereigenschappen jongeren en kinderen minder stress ervaren, energieker en gelukkiger zijn, betere schoolprestaties behalen, positieve relaties hebben en meer in balans zijn. Karaktersterktes zijn belangrijke positieve aspecten die onze identiteit en onze persoonlijkheid vormen. Er zijn 24 karaktersterktes, o.a. Creativiteit, Dankbaarheid, Doorzettingsvermogen, Moed of Liefde. Karaktersterktes bepalen onze positieve eigenschappen die we kunnen inzetten om de beste versie van onszelf te worden, maar ook om anderen te helpen hetzelfde te doen en hen te waarderen.

Door jongeren inzicht te geven in hun karaktersterktes ontstaat er een gevoel van wederzijds respect, waardoor ze de beste versie van zichzelf in elke situatie kunnen zijn. Het gebruik van bepaalde karaktersterktes zoals hoop, eerlijkheid, moed en volharding hangt sterk samen met het overwinnen van verslaving, depressie en angst. Als jongeren zichzelf en anderen leren waarderen, kan dit een krachtig middel zijn tegen pesten. De indrukwekkende resultaten uit de positieve psychologie laten zien dat een sterke focus op karaktersterktes jongeren meer veerkracht, levenslust, geluk en goede schoolprestaties oplevert’.

Wil je meer weten over een weerbare school? Neem gerust contact op.